4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

2012 Charging Station Design Contest

Το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού για σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατέκτησε ο αρχιτέκτονας Ανέστης Παπαεμμανουήλ από την Ξάνθη.

Ο αρχιτέκτονας Ανέστης Παπαεμμανουήλ με έδρα την Ξάνθη είχε ως βασική του δραστηριότητα την έκδοση οικοδομικών αδειών και τη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων. Ανάμεσα στις δουλειές του ήταν και η μετεγκατάσταση της δραστηριότητας μιας γνωστής καντίνας της πόλης του μέσα σε ένα κτίριο, έτσι που η διαμόρφωση του χώρου να παραπέμπει στην αρχική μορφή της. Αυτή ήταν και η πρώτη του ενασχόληση με κάτι που είχε ως βάση ένα αυτοκίνητο. Κάπου εκεί πήρε την απόφαση να κολυμπήσει σε βαθιά νερά, λαμβάνοντας μέρος σε ένα διεθνή διαγωνισμό που εντόπισε σε μια ιστοσελίδα με περιβαλλοντικά θέματα. Το θέμα του διαγωνισμού, τον οποίο πραγματοποίησε μια αμερικανική εταιρεία, η Duo-Gard με έδρα το Κάντον του Μίσιγκαν, αφορούσε το σχεδιασμό ενός σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η υποβολή της δικής του πρότασης, με τίτλο «TwiTT», έγινε στις αρχές του Ιανουαρίου, και στα μέσα του Απριλίου ένα e-mail τού ανακοίνωνε ότι κατέλαβε την 1η θέση, απέναντι σε συμμετοχές τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη.
Ποια είναι η βασική φιλοσοφία του TwiTT; Πρόκειται για έναν αυτόνομο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που παράγει, μέσω φωτοβολταϊκού πάνελ στην οροφή του, την ενέργεια που απαιτείται τόσο για τη φόρτιση των οχημάτων όσο και για το φωτισμό του περιβάλλοντος χώρου μέσω τεχνολογίας LED. Η κατασκευή θα έπρεπε να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα και να συναρμολογείται στο χώρο της τελικής τοποθέτησης.
Ο ίδιος μας περιγράφει πώς προσέγγισε σχεδιαστικά το θέμα: «Εμπνευσμένο μορφολογικά από σιλουέτες πουλιών, μπορεί να τοποθετηθεί σε σειρές, σε παράθεση ή αντικριστά, σε χώρους πάρκινγκ ή αλλού, παράγοντας και αποθηκεύοντας ηλεκτρική ενέργεια αλλά και μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα των υπόλοιπων εγκαταστάσεων ή κτιρίων. Πρόκειται για μεταλλική κατασκευή, στεγασμένη με κυψελωτό πολυκαρβονικό, που φέρει φωτοβολταϊκό πάνελ ικανό να περιστρέφεται γύρω από οριζόντιο άξονα, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη απόδοσή του ανά προσανατολισμό. Παράλληλα έχει προβλεφθεί σύστημα διαχείρισης του βρόχινου νερού, συλλέγοντάς το με σύστημα υδρορροών σε υπόγεια δεξαμενή, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για πότισμα φυτών και γκαζόν είτε με κατάλληλο σύστημα υδρονέφωσης για την ψύξη της φωτοβολταϊκής συστοιχίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Παρ' όλη την ύπαρξη μεγάλου προβόλου, ο σχεδιασμός και η κατανομή των φορτίων της κατασκευής συμβάλλουν στη στατική ισορροπία της».
Να, λοιπόν, που ακόμα ένας Έλληνας δημιουργός δείχνει το δρόμο εξόδου από την κρίση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την εξαγωγή ιδεών._ Μ. Σ.

Ο Ανέστης Παπαεμμανουήλ γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1971, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ, ενώ έχει ασχοληθεί και με το βιομηχανικό σχεδιασμό.